Projektek
Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631
Görögországban vettek részt tanulóink szakmai gyakorlaton
A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola képviseletében az Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631 számú tanulói rövidtávú mobilitás jegyében 2024.10.08 - 2024.10.21-ig görögországi szakmai gyakorlaton 25 tanuló és 3 oktató vett részt. A szakács a cukrász és a pincér szakma 9. 10. és 11. évfolyamos szakképző iskolai és szakiskolai tanulói képviseltették magukat.

Beszámoló
A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola képviseletében az Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631 számú tanulói rövidtávú mobilitás jegyében 2024.10.08 - 2024.10.21-ig görögországi szakmai gyakorlaton 25 tanuló és 3 oktató vett részt. A szakács a cukrász és a pincér szakma 9. 10. és 11. évfolyamos szakképző iskolai és szakiskolai tanulói képviseltették magukat.
A szakmai tapasztalattal már rendelkező 10. és 11. évfolyamos tanulók szakmai kompetenciát magasabb szintre emelte a görögországi mobilitás.
Diákjaink megismerték a görög konyha jellegzetes fűszereit például szumakit (szelíd szömörce), a baharatit (speciális fűszerkeverék) a fenyőmagot és a különböző borsféléket pl. a török vörösborsot. Megtanulták a speciális hidegtálak elkészítésének fortélyait, valamint a görög ételkészítési folyamatokat, technikákat. Készítettek mezét, szuvlakit, gyrost, muszakát, görög salátákat és görög pitéket is.
Az alsóbb évfolyamos tanulóink szakmai kompetenciáit egészen az alapoktól kellett fejleszteni. Így ők megtanulták a vágó-aprító eszközök fajtáit és használatuknak pontos menetét. Napi szinten gyakorolhatták azokat az eljárásokat, amelyek vendéglátói munka alapfeladatai. Ilyen volt a húskötözés, filézés, medallion készítése, cotlettek készítése, zsülienn és a batonra-vágás technikája, valamint a kloffolás.
A gyakorlati tapasztalatszerzés mellett a szakmai kirándulások is kifejezetten erősítették a megszerzett tudást. Thesszalonikiben meglátogattuk a termelői piacot, ahol a görög alapanyagok teljes tárházával találkoztunk és speciális termékeket kóstolhattunk, valamint a Szent Panteleimón Ófaluban étterem látogatáson vehettünk részt, ahol a gyönyörű környezet mellett az étterem konyhájában is időzhettünk. Eljutottunk a Meteorákra, Szkíatosz szigetére és Zeusz fürdőkádjához (természeti képződmény), valamint nagyokat sétáltunk, fürödtünk.
Összeségében a mobilitás minden tanuló számára hasznos volt, mert elősegítette a szakmai fejlődést, valamint olyan helyekre juthatott el, amelyre egyébként nem lett volna lehetősége.
Magam és az általam kísért tanulók nevében is köszönetemet fejezem ki, hogy részt vehettünk a felejthetetlen szakmai és kulturális programokon, amelyek biztosították a tanulók szakmai és szociális kompetenciáinak fejlődését és nem utolsó sorban a felhőtlen időtöltését.